Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kazakistan Cumhurbaşkanı, CSTO ülkelerinin parlamento odalarının başkanlarıyla bir toplantı yaptı

Kazakistan Cumhurbaşkanı, CSTO ülkelerinin parlamento odalarının başkanlarıyla bir toplantı yaptı
REKLAM ALANI
03.06.2024
A+
A-

Olaylar

İş gezileri

Kazakistan Cumhurbaşkanı, CSTO ülkelerinin parlamento odalarının başkanlarıyla bir toplantı yaptı

3 Haziran 2024

Almatı şehri

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Parlamenterler Meclisi Konseyi toplantısına katılanlarla bir araya geldi.

 

 

 

 

Yasama organlarının konuşmacılarını karşılayan Devlet Başkanı, Rusya’nın CSTO Parlamenter Meclisine kalıcı statü verilmesi yönündeki önerisine desteğini ifade etti. Ayrıca diğer ülkelerden delegasyonlara bu öneriyi destekleme çağrısında bulundu.

Konuşmanın devamında parlamentolar arası diyaloğun devletlerarası bağların güçlendirilmesinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi.

– Toplantımız, uluslararası durumun benzeri görülmemiş bir şekilde kötüleştiği bir ortamda gerçekleşiyor. Jeopolitik çatışmaların arka planına karşı, bölgesel güvenliğe yönelik tehditlerin boyutu önemli ölçüde genişledi. Küresel çatışma potansiyeli tehlikeli boyutlara ulaştı. Ortadoğu’daki durum endişe verici. Gazze Şeridi’nde her gün aralarında sivil, kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi ölmeye ve ağır yaralanmaya devam ediyor. Bir milyondan fazla insan kendilerini umutsuz bir durumda buldu. Neredeyse tüm büyük uluslararası kuruluşlar Filistin’deki insani durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Aslında felakete yaklaşıyor” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın bu konudaki pozisyonunun değişmediğini doğruladı ve uzun vadeli çatışmanın tek çözümünün, başkenti Doğu Kudüs’te olan ve “iki halk için iki devlet” formülüne dayanan bir Filistin devletinin kurulması olduğunu kaydetti. Ayrıca, Filistinlilerin Örgüte üye olma hakkını tanıyan 10 Mayıs 2024 tarihli BM Genel Kurulu kararının kabul edilmesini de memnuniyetle karşıladı.

Devlet başkanı Afganistan’daki durum üzerinde ayrı ayrı durdu. Ona göre şu andaki stratejik görevlerden biri Afganistan’ın bölgelerarası ilişkilere aktif katılımıdır.

“Kazakistan, modern Afganistan ile ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmenin önemine ve bu rejimin uzun vadeli bir faktör olduğunun anlaşılmasına dayanarak Taliban rejimini terör listesinden çıkardı” dedi.

 

CSTO ülkelerinin bu konudaki koordineli pozisyonunun önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın Almatı’da Orta Asya ve Afganistan için BM Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Merkezi oluşturma girişimine destek çağrısında bulundu.

Modern zorluklara ve tehditlere yanıt vermek için sistemlerin iyileştirilmesi ihtiyacını dikkate alarak Devlet Başkanı, CSTO’nun çabalarının, Kazakistan’ın önceliklerine de yansıyan, katılımcı ülkeler için en ilgili ve en çok talep gören yasal çalışma alanlarına odaklanmasını önerdi. başkanlık.

Kassym-Jomart Tokayev özellikle terör tehditleriyle mücadele etmek ve CSTO ülkeleri vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için etkili pratik önlemlerin alınması gerektiğine inanıyor.

Kazakistan lideri bir sonraki önceliği CSTO kolektif güvenlik sisteminin güç ve araçlarının yüksek düzeyde hazırlıklı olmasını sağlama ihtiyacı olarak nitelendirdi.

– Örgütün başkanı olarak, komuta ve kontrol organlarının operasyonel ve muharebe eğitimini ve CSTO kuvvetleri ve varlıklarının oluşumlarını iyileştirmek için ortak önlemlerin zamanında uygulanmasına öncelikli önem veriyoruz. Devlet Başkanı, bu yılın sonbaharında Kazakistan topraklarında CSTO’nun “Yok Edilemez Kardeşlik-2024” ve “Scala-2024” tatbikatlarına aktif olarak hazırlanıyoruz” dedi.

 

Başkan, acil durumların sonuçlarını önleme ve ortadan kaldırma konusunda işbirliğini CSTO’daki başkanlığının bir sonraki önceliği olarak adlandırdı.

– Bölgemizdeki sel durumu, doğal afet risklerinin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Kazakistan bunların sonuçlarını ilk elden hissetti. Bu vesileyle, Kazakistan’daki sel felaketiyle ilgili olarak gösterilen kardeşlik dayanışması ve sağlanan yardımlar için ülkelerinize en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Bu desteği takdir ediyoruz” diye konuştu.

Kazakistan, CSTO başkanlığı kapsamında, faaliyetleri güvenliği sağlamayı amaçlayan uluslararası örgütler ve yapılarla etkileşimi güçlendirmeye kararlıdır.

– BM, BDT ve ŞİÖ’nün ilgili yapılarıyla işbirliğinin artırılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Kassym-Jomart Tokayev, CSTO Sekreterliği ile BDT Terörle Mücadele Merkezi arasında bu yılın Ocak ayında imzalanan İşbirliği Anlaşmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Daha sonra Devlet Başkanı konuşmacılara, siyaset, ekonomi ve ideoloji de dahil olmak üzere yaşamın tüm alanlarının sistematik modernizasyonu olan Kazakistan’da yürütülen reformları anlattı.

Ekonomik bileşenle ilgili olarak Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın GSYİH’sının 265 milyar dolara ulaştığını belirtti.

 

 

 

– 2023 yılında 23 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım çekildi. Ülkenin uluslararası rezervleri 100 milyar dolara yaklaştı. IMF tahminlerine göre bu yıl Kazakistan’da kişi başına düşen GSYİH yüzde 13 oranında artarak yaklaşık 15 bin dolara ulaşacak. Geçtiğimiz günlerde girişim özgürlüğünün sağlanması, rekabetin geliştirilmesi, devlet katılımının azaltılması ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla ekonomik liberalleşmenin temelini atan bir Kararnameyi imzaladım. Kassym-Jomart Tokayev, ekonomik faaliyet alanındaki suçların suç olmaktan çıkarılması sayesinde iş dünyasının haklarının ve meşru çıkarlarının korunmasının önemli ölçüde güçlendirildiğini belirtti.

Konuşmada CSTO ülkeleri arasındaki ticaretin aktif büyümesinden duyulan memnuniyet ifade edildi.

Cumhurbaşkanı, “Kazakistan ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 26 milyar dolara, Kırgızistan – 1 milyar 571 milyon dolara, Tacikistan – 1 milyar 130 milyon dolara, Belarus – 912 milyon dolara” ulaştı.

Sonuç olarak, Kazakistan Başkanı, CSTO Parlamenter Asamblesi Konseyi toplantısının, CSTO üyesi devletlerin ulusal mevzuatlarının, her ülkenin çıkarları ve Konsey tarafından kabul edilen belgeler dikkate alınarak geliştirilmesine ve uyumlaştırılmasına katkıda bulunacağını belirtti. Konsey, CSTO’nun daha da güçlendirilmesine hizmet edecek.

Toplantıya, CSTO Parlamenter Asamblesi Başkanı – Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin, Belarus Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı Igor Sergeenko, Meclis Başkanı katıldı. Tacikistan Cumhuriyeti Milli Meclisi Oli Rustami Emomali de konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

 

Kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kazahstana-provel-vstrechu-so-spikerami-palat-parlamentov-stran-odkb-354843

REKLAM ALANI