ALMANYA’DA ÇALIŞANLAR GERİYE DÖNÜK HASTALIK RAPORU ALABİLİRLER Mİ…???
Almanya’da doktor muayenehanesine gidemeyecek kadar hastaysanız fakat işvereninizin hastalığın üçüncü gününden sonra doktor raporu talep etmesi durumunda ne yapmalısınız?
Hastalığınız için geriye dönük rapor alırken bu noktaları dikkate almalısınız.
Yasaya göre, işgöremezlik raporu üç günlük devamsızlıktan sonra, yani hastalığın dördüncü gününde mevcut olmalıdır. Ancak, iş sözleşmesinde veya toplu sözleşmede bu şartlar belirtilmişse, işveren belgeyi daha erken talep edebilir.
Ancak bazen doktora hemen gidemeyebilirsiniz. Bu gibi istisnai durumlarda geriye dönük hastalık izni alınabilir. Son birkaç gün içerisinde çalışamadığınızı açıkça gösterebilirseniz, doktorunuzun size geriye dönük olarak rapor yazma yetkisi vardır. Bu, hastalıkla ilgilenen doktorun takdirine bağlı bir karardır. Bu, istisnai durum geriye dönük olarak en fazla üç gün süreyle mümkündür. Ayrıca bu geriye dönük rapor için doktorla yüz yüze görüşmeniz gerekmektedir.
Bu karar, Engelliler Direktifi’nin (AU-RL) 5. paragrafında düzenlenmiştir. Özellikle o paragrafta şu şekilde yazmaktadır: İş göremezlik durumunun başlangıcının tedavinin başlamasından bir gün öncesine kadar geriye alınmasına ve ayrıca devam eden iş göremezlik belgesinin geriye dönük bir belgesinin yalnızca istisnai durumlarda ve yalnızca dikkatli bir incelemeden sonra ve genellikle yalnızca üç güne kadar izin verilir”.
İŞVERENİN HAKLARI
Zamanında hastalık raporu almadıysanız ve doktorunuzdan geriye dönük iş göremezlik belgesi almadıysanız, işverenin maaş ödemelerinizi durdurma, sizi uyarma veya sizi işten çıkarma hakkı vardır. Bu durumda çalışanın açıklama yapması önemlidir.
PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA