HALİL İBRAHİM YILDIRIM -ANKARA
Cemax Group Yönetim Kurulu Başkanı Gaziantepli İş Adamı Cevdet Yıldırım, İstanbul’un Fethi’nin 568.yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
YILDIRIM, yayımladığı mesajında, Fatih Sultan Mehmet’in ufkunu, vizyonunu, özellikle de onun bizlere emanet bıraktığı fetih ruhunu, gönüllerimizde yaşamalıyız vurgusu yaptı.
YILDIRIM, “İstanbul tarih boyunca büyük öneme sahip olmuş, birçok milletin sahip olmak istediği bir şehir olagelmiştir.
Peygamber Efendimiz (SAV)’in “İstanbul bir gün feth olunacaktır. Onu fetheden asker ne güzel askerdir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır” hadis-i şerifi ile İslam dünyası için farklı bir önem kazanan bu kutlu şehrin fethi İslam’ın bir neferi olan aziz Türk milletine nasip olmuştur” şeklinde konuştu.
GÖNÜLLER DE FETHEDİLMİŞTİR
Bugün gelinen noktada Fatih Sultan Mehmet’in ufkunu, vizyonunu, özellikle de onun bizlere emanet bıraktığı fetih ruhunu çok iyi kavramak durumundayız diyen YILDIRIM , “Özellikle şunu vurgulamak isterim ki fetih bir işgal değildir, gasp değildir, zorla ele geçirmek değildir.
Fetih, köhnemiş kilitleri açmak, pas tutmuş kapıları aralamak, kalplere, gönüllere giriş yapabilmektir. Zalime dur diyebilmek, zulme itiraz edebilmektir. Fetih, mazlumların elinden tutmak, gariplerin, yolda kalmışların, yoksulların yüreğine su serpebilmektir.
Fetih, zulmün egemen olduğu o diyarlara, adaleti, hoşgörüyü taşımaktır. Karanlık çağlara mühür vurup, aydınlık bir istikbali inşa edebilmektir fetih ile sadece şehir değil, gönüller de fethedilmiştir.”
İNSANÜSTÜ BİR MÜCADELE
Geçilemez denilen surları şanlı Türk ordusunun eşi benzeri olmayan mücadele ruhu ile 53 gün süren kuşatma sonucunda geçerek Doğu Roma İmparatorluğu’nun (Bizans) başkenti İstanbul’u 29 Mayıs 1453 tarihinde fethettiğini belirten YILDIRIM ,
“Bundan tam 568 yıl önce insanüstü bir mücadele ile fethedilen İstanbul, Türk yönetimi altında farklı dinlerden, farklı dillerden, farklı etnik kökenlerden insanların barış içinde yaşadığı dünyaya örnek teşkil edecek bir toplum modelinin, bir arada yaşama tecrübesinin yaşandığı bir merkez olmuştur.
Ayrıca gencecik yaşında gösterdiği cesaret ve gelecek öngörüsüyle geçilemez denilen surları aşmasını bilen ve İstanbul’u fethetmesinden sonra “Fatih” unvanını alan genç padişah II. Mehmed büyük ilim, din, kültür ve sanat adamlarını etrafında toplayarak İslam medeniyetine yeni bir hamle vermiş ve İstanbul’u devrinde bu medeniyetin ve dünyanın en yüksek merkezi haline getirmesini de bilmiştir.”
İYİ ANLAMAMIZ GEREKİYOR
Unutmayalım ki, tarihimizi bilerek değerlerimiz doğrultusunda yaşamak, geçmişimize karşı bir sorumluluk, geleceğimize yönelik de atılmış en önemli adım olacaktır vurgusu yapan YILDIRIM ,
“Bu toprakları vatan yapan aziz ecdadımızdan devraldığımız mirasın, omuzlarımıza yüklediği görev elbette ağırdır. Ancak bu kutlu vazifeyi yerine getirmek için ihtiyacımız olan cesaret ve ilham şanlı tarihimizde fazlasıyla mevcuttur.
Özellikle birçok devlet tarafından kuşatılan ama surların geçit vermediği kadim şehir İstanbul’u 21 yaşında fethetme başarısı göstererek 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu’na son veren, bir çağı kapatıp bir çağı açan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed’i her yönüyle iyi anlamamız gerektiğini unutmayalım.
Bugün ülkemizin geldiği noktaya bakarsak, Türkiye pek çok millet için emin ve güvenilir bir ülke konumuna sahiptir diyen YILDIRIM, Dünya’da mazlum milletlerin yardımına koşan, zulme karşı tüm insanlığa uyanış çağrısında bulunan başka bir millet görememekteyiz. Bu ruh, bu duruş bizlere atalarımızdan kalmış bir miras niteliğindedir.
Ve bugün bizler, özellikle de genç nesillerimiz bu mirasın üzerine kat ve kat ekleyerek bu fetih ruhunu, bu vizyonu devam ettirmelidir.”
“Bu duygu ve düşüncelerle bir çağı kapatıp yeni bir çağ açarak İstanbul’u bizlere miras bırakan başta Fatih Sultan Mehmet Han olmak üzere kahraman ecdadımız ile ülkemizin birlik ve bütünlüğü için şehadet mertebesine ulaşan tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum” dedi.