Bekir AYAZ SPOR VE İNSAN HAKLARI
Uluslararası arenada oldukça deneyimli spor yöneticisi Bekir AYAZ kurmay ekibi ile bir araya gelerek spor ve insan hakları konusuna ilişkin bir takım değerlendirmelerde bulundu.
Yapılan değerlendirme neticesinde Ayaz, önümüzdeki günlerde İsviçre’nin Zürih kentinde bulunan ‘The Fédération Internationale de Football Association’ yani FİFA’yı ziyaret edeceği ve Ülke adına çok önemli bir konu hakkında “İncele Komisyonu “ ile bir araya geleceklerini belirtti.
Spor yöneticisi Bekir AYAZ, yapmış olduğu açıklamasında: BM İnsan Hakları Konseyi belgesi A/HRC/30/50, 2015, paragraf 6.Paragrafa vurdu yaparak “ Herhangi bir insan faaliyetinde olduğu gibi, spor konusunda insan haklarına tabidir. Bu nedenle, temel insan hakları belgeleri, insan faaliyetinin diğer tüm alanları gibi spor için de geçerlidir. ”
The Fédération Internationale de Football Association (FİFA) veUnion of European Football Associations (UEFA )’nın futbol severlere sunmuş olduğu hizmetlerde Yunanistan ve Fransa gibi ülkelerin siyasi ve bürokratik yöntemler ile karar alıcı mekanizmalar üzerinde propaganda yoluyla itaat gerçekleştirmiş ve kendi adacıklarını oluşturmuşlardır.
Bekir AYAZ bu iki ülkenin futbol dünyası üzerinde yapmış olduğu psikolojik hareket ve spor mühendisliği batıya sirayet etmiş ve Türk futbolu adına sürekli aleyhte kararlar alınmasına katkı sağlamışlardır.
Biz önümüzdeki süreçte ülke adına katılımı üst seviyeye çıkarmak ve başarının entelektüel temelleri ile birlikte kazanmanın felsefesini idari yönden ortaya koyarak farklı bir mücadele içerisine gireceğiz.
FİFA ve Üye Federasyonların din, dil, ırk mezhep ve siyasi düşüncesine bakmaksızın demokrasinin desteklenmesi gerekmektedir. Hiç bir ülkeye veya ülkelerin kontrolüne girmeden tarafsız bir yönetim anlayışı sergilemeni arzu ediyoruz.
Bu nedenle Spor, saygı, hoşgörü, dayanışma, takım çalışması, adalet gibi toplumsal değerleri öğretmenin en iyi yoludur ve nefret ve saldırganlığın kontrol altına alınabileceği çatışmaları çözmenin yapıcı bir yoludur. Spor, sivil yapıları güçlendirerek ve barışçıl değerlere dayalı bir kültüre katkıda bulunarak, özünde demokratik değerleri aktardığını (UN, 2005).
İnsan haklarının desteklenmesi için sporun insan haklarıyla ilişkilendirilmesi gerekmektedir. UNESCO’nun Uluslararası Beden Eğitimi ve Spor Bildirgesi, “beden eğitimi ve spora erişimin tüm insanlar için güvence ve garanti altına alınması gerektiğini ”belirtmekte fayda vardır.
ABDULLAH YİĞİT-İSTANBUL