Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığının Açılışını Gerçekleştirdi
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile İstanbul’daki NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığının (MARSEC COE) açılış törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, ülkesinin ve 84 milyon vatandaşının güvenliğini sağlamanın yanı sıra pandemi şartlarına rağmen NATO’ya katkılarını da aralıksız sürdürdüğünü belirtti.
Mükemmeliyet merkezlerini NATO’nun dönüşüm çalışmalarının temel taşı olarak nitelendiren Bakan Akar, “2005 yılında Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezini kuran Türkiye, bugün de Uluslararası Deniz Güvenliği Askerî Projelerinde küresel bir marka ve lider olacağına inandığımız NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığını kurarak İttifak’a katkılarına devam etmektedir. 27 mükemmeliyet merkezinin 14’üne sponsor olmanın yanı sıra böyle bir kuruluşa ev sahipliği yapmaktan dolayı da büyük mutluluk duyuyoruz. NATO ve müttefiklerin de katkısı ile Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığının, deniz güvenlik harekâtına yönelik eğitim, araştırma, geliştirme ve karşılıklı çalışabilirlik konularında önemli bir boşluğu dolduracağını ve NATO’nun ortaklık ruhuna önemli katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.
Küresel ve bölgesel düzeyde risk, tehdit ve tehlikelerin arttığı bir dönemde İttifak’ın dayanışmasının çok daha önemli hâle geldiğini vurgulayan Bakan Akar, şunları söyledi:
“Türkiye olarak inancımız odur ki NATO, varoluş gerekçesini korumakta ve NATO’nun önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle İttifak daha da güçlendirilmeli ve NATO’nun gerçek bir müttefiklik ruhu içinde çalışması sağlanmalıdır. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, İttifak’ın yükünü ve tüm değerlerini paylaşarak NATO’yu kendi güvenliğinin merkezine koymakta ve aynı zamanda NATO’nun güvenliğinin merkezinde yer almaktadır. Yine NATO’ya kuvvet katkısında birinci, komuta yapısı dâhil, NATO misyon, harekât ve karargâhlarına yaklaşık 3 bin personel ile iştirak ederek sıralamada ilk beş ülke arasındadır. Bunun yanı sıra gayrisafi millî hasılasının yaklaşık yüzde 2’lik oranı ile askerî bütçeye en fazla katkı sağlayan ilk sekiz ülke arasında yer almaktadır. Özellikle belirtmek isterim ki Türkiye, bölgesindeki risk, tehdit ve tehlikeler ile meşguliyetine rağmen İttifak’ın tatbikatlar, kuvvet yapısı ve kadrolarına kesintisiz bir şekilde katkı sağlamaya devam etmekte, NATO ve Avrupa’nın sınırlarını teröre, kaçakçılığa ve insan kaçakçılığına karşı korumak için ne gerekiyorsa yapmaktadır.”
EN BÜYÜK YÜKÜ OMUZLAMIŞ NATO ÜLKEYİSİZ
Türkiye’nin dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeksizin 4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını, Suriye’nin kuzeyinde ise 5 milyon Suriyeliye insani şartlarda yaşamaları için destek olduğunu belirten Bakan Akar, tüm bu faaliyetlerin yanı sıra Türkiye’nin, 2021 yılında VJTF Land yani NATO’nun hazır gücünün Kara Unsur Komutanlığı görevini de başarıyla yerine getirdiğini söyledi.
Bakan Akar, 2022 yılı başından itibaren tam harekât kabiliyetine ulaşacak TURMARFOR ile 2023 yılında NATO’nun deniz unsur komutanlığı görevini üstleneceklerini belirterek İttifak’ın deniz gücüne ciddi bir caydırıcılık ve etkinlik sağlayacak TURMARFOR için müttefik ülkelerin de katkılarını beklediklerini belirtti.
“NATO müttefiklerimiz, dünyanın birçok bölgesinde terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele etmişlerse de, maalesef PKK/YPG terör örgütüne karşı aynı kararlı duruşu göstermemiştir.” diyen Bakan Akar, şöyle devam etti:
“Türkiye, ulusal güvenliğini ve bölgesel istikrarı tehdit eden PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütünün Suriye’nin kuzeyindeki eylemlerine karşı, birlikte mücadele için müttefiklerine sayısız çağrıda bulunmuştur. Defalarca NATO müttefiklerimize Suriye’de bir güvenli bölge oluşturulmasını önerdik ve birlikte bazı planlar üzerinde mutabık kaldık. Ne var ki bu mutabakatların gereği yerine getirilmedi ve Türkiye terörle mücadelede yalnız bırakıldı. Türkiye, Suriye halkının acılarını dindirmek için en büyük yükü omuzlamış NATO ülkesidir ve Türk Silahlı Kuvvetleri de DEAŞ ile göğüs göğüse çarpışan tek NATO ordusudur. Beklentimiz, terörle mücadele konusunda müttefiklerimizin bizimle ortak hareket etmeleri, Türkiye’nin ciddi güvenlik kaygılarına birlikte çözüm aramaları ve yanımızda durmalarıdır. Tüm komşularımızın sınırlarına, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılıyız. Kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında gözümüz yoktur. Mücadelemiz terörledir, teröristledir.”
S-400 HAVA VE FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ TEDARİKİ
Dün akşam ABD Savunma Bakanı Llyod James Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Akar, görüşmeyi açık, yapıcı ve olumlu bir görüşme olarak nitelendirdi. Bakan Akar, “Devlet Başkanlarımızın verecekleri kararlara göre gerekli çalışmaları yerine getireceğiz.” diye konuştu.
Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada tüm sorunların uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl yöntemlerle ve iyi komşuluk ilişkileri içerisinde çözülmesinden yana olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “Ancak Kıbrıs dâhil, Mavi Vatanımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz. Hiçbir oldubittiye müsaade etmeyiz.” dedi. Bakan Akar, şunları kaydetti:
“Ülkemize yönelik risk ve tehditlerin en üst düzeye yükseldiği bir dönemde hava savunma sistemlerinin temini için müttefiklerimizle görüşerek ABD’den Patriot, Fransa-İtalya’dan SAMP-T alma girişimlerinde bulunduk. Ancak bu, çeşitli nedenlerle mümkün olmadı. Bunun üzerine istediğimiz şartları sağlayan Rusya’dan S-400 hava ve füze savunma sistemlerini satın aldık. Bunları gizli saklı yapmadık, gizli bir gündemimiz hiçbir zaman olmadı. Bu sistemleri almaktaki temel amacımız, ülkemizi ve 84 milyon vatandaşımızı havadan gelecek muhtemel tehditlere karşı savunmaktır. Muhataplarımızın bu konuda teknik anlamda kaygısını ele almaya hazır olduğumuzu da defalarca belirttik. Görüşmelerde açık ve şeffaf davranıyoruz. Makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün. Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile iş birliği, F-35’lerden, S-400’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. Bunu, NATO Genel Sekreteri Sayın Stoltenberg de açıkça ifade etmiştir. Sonuç olarak Türkiye’nin içinde olduğu NATO, daha anlamlı ve daha güçlüdür ve geleceğe daha emin adımlarla ilerleyecektir.”
Bakan Akar sözlerinin sonunda NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı gibi bir kuruma ev sahipliği yaparak NATO ailesine katkı sağlamaktan duydukları memnuniyeti belirterek görev yapacak personele başarı dileklerini iletti.
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI ORAMİRAL ÖZBAL
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ise sınır aşan karakteristiği nedeniyle deniz güvenliğinin küresel çözüm yaklaşımlarını gerektirdiğini belirtti.
Bu anlayışla kurulum çalışmaları 2000’li yılların başlarına kadar uzanan merkezin uzun ve yoğun bir kurulum ve akreditasyon süreci sonunda NATO’ya bağlı uluslararası askerî bir kuruluş olarak görevine başladığını belirten Oramiral Özbal, “Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Türkiye’nin 2’nci, NATO’nun 26’ncı NATO mükemmeliyet merkezi olmuştur. Bu merkez NATO’nun deniz güvenliği alanındaki eğitim ve bilgi ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir merkez olma gayretini daima sürdürecektir.” diye konuştu.
Türkiye’nin, NATO’nun deniz güvenliği alanındaki caydırıcılığına katkıda bulunmaya devam edeceğini vurgulayan Oramiral Özbal, bu anlamda Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.
İttifak’ın ve dünya denizlerinin güvenliği için önemli katkılar sağlanması yolunda kendilerine destek verenlere teşekkür eden Oramiral Özbal, “NATO ve ortak devletlerin katkısı ile bu merkezin NATO deniz güvenliği konusunda bir çekim merkezine dönüşeceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Daha fazla sponsor ülke ile Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezinin bir bilgi dağıtım merkezine dönüşeceğine yönelik temennisini dile getiren Oramiral Özbal, “Ev sahibi ülke olarak bu önemli kurumu belirlenen hedeflerine ulaşması için her daim destekleyeceğimizi ifade etmek isterim. Müttefik ve ortaklık ülkelerine deniz güvenliği alanında sağlayacağımız standardizasyon, konsept ve doktrin geliştirilmesi ile eğitim-öğretim katkılarınızı büyük bir heyecanla bekliyoruz. Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezine başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.
VİDEO MESAJ GÖNDERDİLER
NATO Genel Sekreter Yardımcısı John Manza, NATO Müttefik Deniz Komutanı Koramiral Keith Blount ile Denizden Birleşik Müşterek Harekât Mükemmeliyet Merkezi Direktör Yardımcısı Tuğamiral Tom Guy’ın video mesaj gönderdiği törenin ardından Bakan Akar ve TSK Komuta Kademesi kurdele keserek Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezinin resmî açılışını gerçekleştirdi. Merkezi gezerek bilgi alan Akar ve komutanlar daha sonra aile fotoğrafı çekimine katıldı.
Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1162021-13752