Categories: DÜNYA

ALMANYA’DA PSİKOLOJİK ETKİ ENFLASYONU YUKARI ÇEKEBİLİR!

ALMANYA’DA PSİKOLOJİK ETKİ ENFLASYONU YUKARI ÇEKEBİLİR!

Merkezi Berlin’de bulunan Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), şirket ve tüketicilerin “yüksek enflasyon korkusunun” Almanya’da enflasyonu artırabileceği öngörüsünde bulundu.

DIW, “Enflasyon: Psikolojik yönden risk var” adlı araştırma raporunu açıkladı.

Araştırmaya göre, iş gücünde ücret baskısı, tüketim veya üretim maliyetleri gibi klasik enflasyon faktörlerinde ılımlı ve yalnızca geçici bir etkiye sahip.

DIW açıklamasında, “Ancak, enflasyon beklentilerinin ücret-fiyat sarmalını harekete geçirebilecek bir riski var.” değerlendirmesine yer verilerek, bu psikolojik etkiye karşı ECB iletişim önlemlerini zamanında almasının gerektiğine vurgu yapıldı.

Almanya ve tüm Euro Bölgesi’nde enflasyon oranının yazdan bu yana hızla arttığının hatırlatıldığı araştırma raporunda, “Birçok vatandaş fiyatların bu oranda artmaya devam edebileceğinden endişe ediyor. Şu anda, özellikle yüksek enerji fiyatları, Avro Bölgesi’ndeki enflasyona neredeyse yüzde 50 katkıda bulunuyor” İfadesine yer verildi.

Raporda, “Tüketiciler ve şirketler fiyatların artmaya devam edeceğini varsayarsa, insanlar daha yüksek ücretler almayı isteyecek. Şirketler, daha yüksek ücretler ve daha yüksek üretici fiyatları ödemek zorunda kalırlarsa, fiyatlarını da ekleyecektir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Enflasyonda tehlike “beklentilerden”

DIW Ekonomisti Kerstin Bernoth, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bugünlerde enflasyonu yönlendiren geçici etkilerin aynı anda oluştuğunu belirterek, enflasyonda tehlikenin “beklentilerden” geldiğini vurguladı.

Bernoth’a göre, bu beklenti gerçek yapısal faktörlerden çok psikolojik dinamiklere dayanan klasik bir ücret-fiyat sarmalını harekete geçirebilir.

Bernoth, “Daha yüksek enflasyon beklentileri daha sonra kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelebilir ve gerçek enflasyonu artırabilir” değerlendirmesinde bulundu.

ECB’nin enflasyon beklentilerin gelişimini yakından izlemesi gerektiğini ifade eden Bernoth, “Bir ücret-fiyat sarmalı durumunda ECB kendini zamanında donatmalı ve mümkünse şimdi iletişimsel olarak karşı önlemler almalı”dedi.

Almanya’da yıllık enflasyon, Eylül’de yüzde 4,1’e yükselerek 28 yıl sonra ilk kez yüzde 4’ün üzerine çıkmıştı. Almanya’da enflasyon oranının ilk kez 1993 Aralık ayından bu yana yüzde 4’ün üzerine çıkması Alman kamuoyunda “yüksek enflasyon yılları geri mi geliyor?” tartışmasını başlatmıştı.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA

zline

Recent Posts

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Derneği’nin 49’uncu kuruluş yıldönümü resepsiyonunda konuştu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Derneği’nin 49’uncu kuruluş yıldönümü resepsiyonunda…

6 saat ago

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Uluslararası Markhor Günü’nü ilan etme girişimini kabul etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Uluslararası Markhor Günü’nü ilan etme girişimini kabul etti…

9 saat ago

The United Nations General Assembly adopted another initiative of the President of the Republic of Tajikistan proclaiming the International Day of the Markhor

The United Nations General Assembly adopted another initiative of the President of the Republic of…

10 saat ago

Aşıq Ələsgər nəslinin Qazaxıstanda yaşayan davamçıları “Vətən uzaqda deyil” proqramında

Aşıq Ələsgər nəslinin Qazaxıstanda yaşayan davamçıları “Vətən uzaqda deyil” proqramında 2024     Aşıq Ələsgər…

14 saat ago

Meeting of Minister of Foreign Affairs with Ambassador of the Netherlands

Meeting of Minister of Foreign Affairs with Ambassador of the Netherlands .2024.jpg   Meeting of…

16 saat ago

Birleşik Rusya, Magadan bölgesinde 1 Mayıs onuruna çevre ve vatanseverlik etkinlikleri düzenledi

Birleşik Rusya, Magadan bölgesinde 1 Mayıs onuruna çevre ve vatanseverlik etkinlikleri düzenledi 2024, Eylemlere katılanlar…

19 saat ago